Ciateczka czekoladowe z cornflakes

ciasteczka czekoladowe

Czekoladowe ciasteczka cornflakes czyli połączenie oczywistego z nieoczywistym. 

Wyobrażcie sobie, że zalewacie klasyczne śniadaniowe płatki cornflakes mlekiem czekoladowym. Brzmi to jak ulepszona wersja klasyka. No właśnie, te ciasteczka też są czymś takim – niby każdy zna ciasteczka czekoladowe, ale nie każdy spodziewa się w nich płatków kukurydzianych. To one dodają im niesamowitej chrupkości i sprawiają, że dostrzegamy możliwość wykorzystania płatków w czymś innym niż miska mleka podczas szybkiego śniadania.

Składniki na 12 dużych ciastek: 

 

140 g mąki pszennej

50 g gorzkiego kakao

110 g masła w temperaturze pokojowej

150 g brązowego cukru

1 jajko

40 ml mleka

¾ łyżeczki soli drobnoziarnistej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

60 g płatków kukurydzianych, lekko pokruszonych

 

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

     

  • Połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w misce. 

     

  • Ubij masło wraz z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko i zmiksuj krótko. Dodaj suche składniki oraz mleko i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Dodaj lekko pokruszone płatki kukurydziane i wmieszaj je w ciasto używając szpatułki. 

     

  • Z ciasta formuj małe kulki, wielkości małej śliwiki i układaj je na blasze zachowując duże odstępy. Każdą kulkę spłaszcz lekko i posyp szczyptą soli oraz niewielką ilością płatków. 

     

  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 14 minut. Wystaw i odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Ciasteczka najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka! 


Smacznego! 


Pochwal się ze mną swoimi czekoladowymi ciasteczkami cornflakes! Zrób im zdjęcie, wstaw je na Instagram i użyj hashtagu #thebakedside! 

ciasteczka czekoladowe chocolate cookies