Czekoladowe ciasteczka cornflakes czyli połączenie oczywistego z nieoczywistym.
Wyobrażcie sobie, że zalewacie klasyczne śniadaniowe płatki cornflakes mlekiem czekoladowym. Brzmi to jak ulepszona wersja klasyka. No właśnie, te ciasteczka też są czymś takim – niby każdy zna ciasteczka czekoladowe, ale nie każdy spodziewa się w nich płatków kukurydzianych. To one dodają im niesamowitej chrupkości i sprawiają, że dostrzegamy możliwość wykorzystania płatków w czymś innym niż miska mleka podczas szybkiego śniadania.
Składniki na 12 dużych ciastek:
140 g mąki pszennej
50 g gorzkiego kakao
110 g masła w temperaturze pokojowej
150 g brązowego cukru
1 jajko
40 ml mleka
¾ łyżeczki soli drobnoziarnistej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g płatków kukurydzianych, lekko pokruszonych
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w misce.
Ubij masło wraz z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko i zmiksuj krótko. Dodaj suche składniki oraz mleko i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Dodaj lekko pokruszone płatki kukurydziane i wmieszaj je w ciasto używając szpatułki.
Z ciasta formuj małe kulki, wielkości małej śliwiki i układaj je na blasze zachowując duże odstępy. Każdą kulkę spłaszcz lekko i posyp szczyptą soli oraz niewielką ilością płatków.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 14 minut. Wystaw i odstaw do całkowitego wystudzenia.